Din 14 iunie, Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia este în plină desfășurare, cu numeroase goluri clasice marcate în numeroase meciuri. Cu toate acestea, când vine vorba de mingea Campionatului Mondial, este greu de imaginat cum poate fi cusută o minge. De fapt, pe lângă faptul că este mereu rotundă, fotbalul a apărut întotdeauna în diferite forme, rostogolindu-se până la istoria de 85 de ani a Campionatului Mondial.
La începutul anilor 1930, mingea de fotbal era confecționată din piele, cusută manual de muncitori pricepuți. Din acest motiv, mingea nu era rotundă în acea perioadă și avea întotdeauna niște găuri.
La Campionatul Mondial din 1986, desfășurat în Mexic, FIFA a adoptat pentru prima dată o minge de fotbal complet sintetică ca strat exterior. Datorită progreselor tehnologice, designerul a adoptat o nouă metodă de cusut a pielii, care reduce numărul de bucăți de piele ale acestei mingi speciale în comparație cu mingea specială anterioară. Anterior, mingile de fotbal erau cusute manual de către muncitori calificați, ceea ce făcea mingea mai greoaie, iar deoarece distanța dintre bucățile de piele era prea mare, întreaga sferă nu era suficient de rotundă.
La Campionatul Mondial de Fotbal din 2006, desfășurat în Germania, Adidas a abandonat complet metoda de cusut manual și a adoptat o lipire termică avansată pentru a reduce neuniformitățile suprafeței sferei datorate cusăturilor pielii.
Fotbalul cusut cu laser este o minge de fotbal lipită termic fără cusături. Capodopera are gloria de samba a Cupei Mondiale din Brazilia! Mingea de fotbal lipită termic are avantaje evidente față de fotbalul cusut manual și la mașină: optimizarea structurii sferice, menținerea completă a formei sferice în timpul loviturilor, ceea ce ajută la creșterea rezistenței și preciziei; tehnica inovatoare de peticire elimină neregularitățile sferice și face ca sfera să fie perfect rotunjită și mai precisă. Tehnologia de lipire termică face ca piesele să se apropie perfect, oferind mingii de fotbal o suprafață sferică complet netedă și continuă. Cu toate acestea, această tehnologie nu este încă foarte matură în prezent, iar uneori blocurile lipite termic se vor crăpa sau se vor desprinde.
Pe 3 august 2005, oamenii de știință britanici au reușit să coasă o cămașă folosind laserul în loc de acul. Această provocare de pionierat pune noi provocări pentru industria tradițională a îmbrăcămintei. Această tehnologie inovatoare este o capodoperă a Institutului de Tehnologie a Sudurii din Cambridge, Regatul Unit. Oamenii de știință aplică mai întâi un strat de lichid care absoarbe lumina infraroșie în zona în care urmează să fie cusută cămașa, apoi stivuiesc marginile împreună, astfel încât lichidul să fie intercalat între cele două straturi de îmbrăcăminte care urmează să fie cusute. Apoi, porțiunea suprapusă este iradiată cu un laser infraroșu de energie redusă, iar lichidul chimic este încălzit pentru a topi ușor materialul și a suda porțiunea care urmează să fie cusută. Utilizarea acestei tehnologii pentru sudarea diferitelor tipuri de îmbrăcăminte este foarte durabilă, chiar mai mult decât îmbrăcămintea militară, și este potrivită pentru îmbrăcămintea din lână, îmbrăcămintea respirabilă și chiar și cele mai populare îmbrăcăminte elastică. Această tehnică este deosebit de utilă la coaserea îmbrăcămintei impermeabile, deoarece acum coaserea unor astfel de îmbrăcăminte necesită impermeabilizarea interfeței, dar cu cusătura cu laser, interfața devine picurătoare după finalizare. Oamenii de știință au declarat că tehnologia va fi dezvoltată în continuare pentru a aplica laserele în industria complet automată a îmbrăcămintei.
China este o „putere producătoare” în industria textilă și de confecții. Pentru a depăși blocajul creșterii economice, pentru a îmbunătăți competitivitatea internațională și a crește marja de profit, întreprinderile din industria textilă și de confecții trebuie să accelereze ajustarea structurii industriale, să crească investițiile în știință și tehnologie, să îmbunătățească echipamentele de producție a confecțiilor, să adopte noi tehnologii și metode noi și să crească valoarea adăugată a produsului și conținutul tehnologic.
Aplicarea tehnologiei laser în industria textilă și de confecții a indicat calea pentru întreprinderi de a îmbunătăți eficiența producției, de a crește valoarea adăugată a produselor, de a schimba modelul de creștere, de a optimiza procesele de producție, de a ajusta structura industrială și de a se transforma de la o industrie intensivă în muncă la una intensivă în tehnologie. Ca industrie în amonte în lanțul industriei de confecții, tehnologia laser este responsabilă și joacă un rol important în promovarea progresului industriei. Se crede că va juca un rol din ce în ce mai important în ajustarea structurii industriale în viitor. În prezent, aplicarea laserului în industria textilă a intrat treptat în stadiul matur de dezvoltare. Odată cu aplicarea rapidă a tehnologiei de procesare cu laser, cerințele de producție ale mașinilor laser au crescut treptat. Întrucât mașinile de tăiere cu laser și mașinile de gravare cu laser au avantaje de neegalat în ceea ce privește eficiența procesării, calitatea produsului, costul de producție și raportul input-output, este previzibil că în viitorul apropiat, tehnologia de aplicare cu laser va străluci mai orbitor în industria textilă și de confecții.